SZUBJEKTÍV ÍJTESZT

Tradícionális íjak tesztje

Török Tímea tesztje a Kassai Agár íjról

 

Íjfajta: Agár (régi nevén Magyar III.)
Gyártó: Kassai Lajos
Íjhossz: Külső íven ajzatlanul 167 cm
Húzóerő: 41 # (de én jóval rövidebbet húzok) és csak kb. 35 #-ot
Maximális húzáshossz: Gyakorlatilag amennyi csak anatómiailag lehetséges, igazi családi darab apa is ugyanazt az íjat használhatja mint a gyerek, egyáltalán nincs "fal" benne
Íj anyaga: jórészt műgyanta
Kényelmi szempont: Igénytelen egy darab, van egy másik íjam ami ugyanez a fajta de egy kicsit gyengébb 8 éve kifogástalanul működik, kb 2-3 # gyengült azóta. Remekül bírja a hőt, a  napot, az ajzott állapotban felejtést. Tárolhatóság: a fentiektől függetlenül otthon azért tokban vízszintesen a falon tartom Külső megjelenés: női mivoltom, már az íjam küllemén is megjelenik. A szarvak világos fából, a karok piros velúrbőr borítással, fekete díszes nyomattal, markolaton csoldaszarvas sütve, fekete bandázs, szarvakon szintén fekete díszbandázs. Fekete ideggel.
Karbantartás: Az eredeti fehér ideg küllem és tartósság miatt feketére cserélve (fekete ideg más anyagból készül), Az ideg havonta-kéthavonta átvaxolva, ezen kívül, saját lövéstechnikai hibából adódóan, kb. 2 évenként markolatnál lévő bandázskopás miatt átbandázsolás. Ezen kívül semmilyen más karbantartást nem igényel.
Az íj nagyon szép küllemű, letisztult formájú, gyanta íjhoz képest gyors, kényelmes. Kezdőknek szerintem tökéletes, alacsony ára, a folyamatos felkeményedés (nincs fal), meg az igénytelensége miatt. Gyakorlatilag mindent kibír, igazi családi darab. Lányoknak kezdetnek kicsit erős lehet, de pasiknak kezdetnek pont jó.

Gellai Tibor tesztje a TarVei Magyar íjról

Tesztelési adatlap

1.Az íj neve, sorszáma, kódja: Magyar íj
- Készítője: Tarcsi Veres Imre
- Készítésének ideje: N.A..év .hónap
2.Az íj
- Ajzás magassága: 15,5 cm
- Hossza : 168.cm/felajzva:146.cm
- Formája: aszimetrikus/kettőshalom
- Anyaga: laminált/fa,üvegszál kompozíció/
- Markolatának formája (hagyományos, pisztolymarkolat stb.): hagyományos
- Van -e polc rajta, vagy középkilövős -e?: nem
- Az ideg anyaga: fast flight
- Az ideg hossza: 138.cm
3.Az íj ereje:
- 71 cm / 28” hosszon: 43 font
- 73,5 cm / 29” hosszon: - font
- 76 cm / 30” hosszon: - font
4.Sérülés, megsemmisülés:
- Az íj sérülésének ideje: ---év ----.hó
- Sérülésének fajtája: ----
- Megsemmisülésének ideje: -.év -.hó
- Megsemmisülésének módja:-
- Üres lövésszám: --- db
- Becsült lövésszám: kb. 3000
- Egyéb megjegyzés: ---


Íjfajta: TarVei Magyar
Gyártó: Tarcsi Veres Imre
Hossz: Belső ív mentén 168.cm.
Húzóerő: 28"-on 43#,31"-on 49#.
Nagyon könnyű íj.
Maximális húzáshossz: A mester szerint 31"-ig vannak mérve az íjai. A fölött lehet talán 1-2"-al. De azért csak óvatosan 31" fölött.
Anyaga: Laminált. Laminált ugyanúgy mint a mester minden íjtipusa. Egyébként fa és üvegrost kompozíció.Nincs rajta sem velúr,sem egyébb borítás. Karok szélesek de nem annyira mint egyes íjkészítők által gyártott,laminált íjaké.

Asszimetrikus íj így a szarvak paraméterei között is van különbség. Markolat: Kellemesen kézreáll,nem vastag. Még a sokadik lövés után sem töri a tartókezet. Kissé kifelé ívelt.
Tarthatóság: Mint általában a laminált íjak,ez sem bírja a vizet és a közvetlen magas vagy sugárzó hőhatást. A víz ellen némi védelmet nyújt a lakkozás. De azért nem érdemes "megfürdetni". Egyébként különösebb odafigyelést nem igényel. Rendszeres ápolásra nem
szorul.
A megjelenése számomra fenomenális. Piros bandázsok,zöld karok ,faszinü szarvak és markolat. Mindezt fokozza a lakk csillogása. Egyóval:gyönyörű. Ideg vagy húr: fehér de a bandázsolásainál fekete. Ez is impozáns látványt nyújt. Alkalom adtán viaszolni érdemes.

Felajzás:
Nem hajlamos a kicsavarodásra lévén,hogy az előfeszítettsége nem nagy és a karok szélesek.De azért érdemes odafigyelni.

Lövés:
Kellemesen erőteljes a megfeszítése,szinte érezni amint a vessző "könyörög", hogy kiszabadulhasson az idegből.Határozottan csapódik a vesszőfogóba és igen nagy sebességgel.Meggyőző mélységbe fúródik a vesszőfogóba standard távolságokról.
Az íj nem viselkedik idegesen sőt nagyon nyugodt.Nem rug ,az ideg nem jojózik". De azért a célzásnál oda kell figyelni mert ennél a tipusnál kissé lejjebb kell helyezni a szemet vagy a jelölést mint általában. Nekem igazából a vékonyabb vesszőkkel nyújtott pontosabb találatokat.Úgy vettem észre,hogy azokat szereti.

Kisebb fonterővel rendelkező íjat,nyugodt szívvel javaslok kezdőnek.Nem fog csalódni benne.

László Kata Giume tesztjei

Taskó magyar íj


Ez egy laminált fa íj, ami Taskó István keze munkája. Fajtáját tekintve magyar íjnak nevezi a készítője, de valójában inkább nevezném egy sportíjnak. Vonalvezetése csak emlékeztet az eredeti formavilághoz, megjelenése viszont gyönyörű, kecses. Felajzása egy kezdő számára sem jelenthet problémát, mert a karok és a szarvak csatlakozásánál az íj kicsavarodását egy biztonsági vastagítás előzi meg. Akinek inkább a lövés élménye, és a pontosság számít, kevésbé az íj korhűsége, annak szívből tudom ajánlani.
A száraz adatok: Az íj hossza felajzatlanul 150 cm, felajzva 144. Optimális felajzási távolsága 17 cm.  

Készítője teljesít különleges kéréseket is. Teszteltem már olyan íját, amin dekoratív bőrborítás volt, de az alap íj csak fát, és üvegszálat tartalmaz. Az én íjam húzóereje 36# 28”-on. Az íj ereje szintén külön kérésre az egyénhez igazítható. Maximális húzáshossza, amin még mi is kipróbáltuk, az 32” volt. E fölé nem mentünk, itt az íj még kellemesen reagált. Előfeszítettségét én nagyon jónak mondanám. Húzásra egyenletes, és kimondottan gyors íj. Keskeny markolata kiválóan alkalmassá teszi céllövészetre. István lakkozza az íjait, így a gyengébb esőben még használhatóak, de fa íj lévén sajnos kényes az időjárásra. Nem ajánlom zuhogó esőben, és a kocsiban sem tanácsos hagyni nyár közepén, fekete íjtokban a melegrekord kellős közepén. Karbantartásáról
csak annyit, hogy mint minden fát, ezt is ápolni és kímélni kell a fent leírt káros hatásoktól. Én néha átpolírozom kicsit lenolajos viaszos kencével, az ideget pedig be kell viaszolni (mint minden íjon) a tartóssága érdekében. Tárolni csak fektetve, vagy felfüggesztve ajánlanám, hosszú időre a sarokba támasztva károsodik. (De egy ilyen íjat úgy sem lehet sokáig nem használni) Mindent egybevetve, én kezdő íjásznak is ajánlani tudom, mert nyugodtnak mondható (annyira azért nem, mint egy gyanta íj) nem rúg, felajzása egyszerű. Én nagyon elégedett vagyok vele.

Grózer- Magyar extra I. A

Adatai: 28"-on 45# . Maximális húzáshossza 31”. Formáját tekintve, a tudomány mai állása szerint abszolút korhűnek mondható. Magyar íj lévén enyhén aszimmetrikus, gyönyörű kettőshalom alakú. Aki egy igazi tradicionális magyar íjra vágyik, szívből tudom ajánlani!
Ez egy sötét szarus, halbőrös kivitel és a Grózer (gyanta) íjakhoz hűen nagyon megbízható. A bőrborítás nem vált le, a hajlókarok nem deformálódtak, a bandázs nem lazult, és nem is gyengült le 45#-ról még hosszú évek távlatából sem. Előttem a gazdája 4-5 évig használta, 3 évig versenyzett is vele, és kiváló állapotban van. Javaslom, hogy ha íjat vásároltok (mindegy milyen tradit), akkor, ha tehetitek valamiféle extra változatot vegyetek. Ez azért jó, mert ha minden jól megy az íjat nem pár hónapra veszitek, így a szaru miatt jóval időtállóbb, no meg szebb is. Egyetlen hibája, hogy falazódik. Ezt nem tapasztaltam minden ilyen típusnál, de a régebbi szériákban ez megfigyelhető. Ez azt jelenti, hogy nagyon felkeményedik az íj húzása, ebben az esetben ez már 28”-nál jelentkezik. Mivel én csak 27-et húzok, így ez engem nem zavart, de hosszú húzásra ezt nem ajánlom. A később gyártott extra I-esek esetében ezt a hibát már kiküszöbölték, amennyire én észrevettem. Ápolására itt nem kell olyan nagy hangsúlyt fektetni, mint egy fa íjnál, de természetesen ezzel az íjal is törődni kell. Az ideg vaxolása itt is elengedhetetlen, és néha a bőrborítást is érdemes kicsit lekenni lenolajjal. Kezdőknek kiváló, mert nyugodt, kicsavarodásra nem igazán hajlamos. Dinamikus, pedig ez a gyanta íjaknál nem a legfőbb jellemvonás. Én nagyon szerettem ezt az íjat.

Grózer Asszír

Ez az íj egy barátomé, de szeretem kölcsönkérni alkalom adtán, mert igazi élmény vele lőni. Ezen az íjon megakad az ember szeme, és könnyen beleszeret. Könnyed, filigrán, szép, kőris, dió, mahagóni, üvegszál az összetétele. Karjai kecsesen íveltek, bár valójában nem sok köze van a valódi asszír íjakhoz. Inkább nevezném fantázia íjnak. Formája a török íjakat idézi. A gyanta kivitele nagyon stabil, a laminált változata 40# felett már rezonál. Az egyik darab 35# 28"-on, a késöbbi egy 40#-os. Könnyen feszíthető, és van benne tartalék, rugalmas. 30”-ig is simán, könnyedén kihúztuk, és egyeltalán semmilyen falat nem éreztünk benne. Markolata olyan keskeny, hogy szinte középkilövő, így céllövészetre kiválóan alkalmas. 28"-on, könnyített Szalóky vesszőkkel (nyílhegy köszörülve, ha jól emlékszem kb 20grain lehetett az egész vessző) 160 feet/sec sebességet értünk el vele, mindezt 35# erőnél!
(Összehasonlításul: a Grózer-féle TRH laminált 40#/28" -on, ugyanezekkel a vesszőkkel 150 feet/sec-et mértünk) Azt hiszem ez kiemelkedő teljesítmény egy ilyen íj esetében. Valójában kezdő íjásznak nem javaslom, de mivel én is egy különlegesen érzékeny íjjal indultam neki az íjász pályafutásomnak, ezzel is meg lehet birkózni, csak oda kell rá figyelni. Kicsit ideges, bosszúálló típus. Oldáshibáknál előszeretettel figyelmeztet egy kellemetlen kis lila folttal az alkaron. Lakkozva van, így kicsit kevésbé érzékeny a csapadékra, de azért nem kell kirakni egy kiadós nyári záporba, hogy lemosassuk róla a port. Inkább viaszos ronggyal töröljük át néha, az ideget pedig vaxoljuk. Ha valakinek ilyen íja van, amúgy sem hagyja porosodni, abban biztos vagyok!

Kassai (Avar) Ölyv

Ez volt az első íj, amit a kezembe vettem. Akkor azt hittem, ez a legjobb íj a világon, hiszen csak ezt ismertem. Aztán mikor először vettem a kezembe egy másik íjat, elcsodálkoztam. Valójában kezdőnek tényleg nem rossz íj, de komoly eredményeket a céllövészetben nem lehet vele elérni. Igazi hobbiíjnak mondanám. A szarvak túl hosszúak szerintem, és emiatt nem dolgoznak az íjkarok teljes hosszukban. Nagyon lassú íj, szinte „köpi a vesszőt”. 30”-on 45# -os íjjal kezdtem, amiből akkor kihúztam 28-at. Már 20m-en is úgy ívelt belőle a vessző, hogy egészen meglepődtem. Formája szép kettőshalom alakú, rezonálásra nem hajlamos, és gyakorlatilag elnyűhetetlen. Kicsavarodni  még nem láttam egyet sem. Előfeszítettsége nem a legjobb, sőt…! Húzásra kicsit olyan érzés, mintha az ideg is nyúlna közben a kezemben. Ez azért az újabb darabora már kevésbé jellemző. Mivel műgyantából készült, így nem igényel olyan sok ápolást, mint egy fa íj. Az ideg ápolásán kívül a bőrborítást érdemes néha lekenni, és vízszintesen tárolni. Aki egy családi íjat szeretne, vagy egy kellemes hobbi íjat, annak ajánlanám inkább ezt a típust.

Szimeiszter tatár II.

Az íj készítője Szimeiszter István. Ez az íj is egy klasszikus sport íj, ugyanis csak nevében mondhatjuk „tatárnak”. Az egyik leggyönyörűbb formájú fa laminált íj, amit valaha láttam. Egyből szerelmes lettem belé. Ez volt az első saját íjam. Jó választásnak érzem, bár valójában nem ajánlom kezdő íjásznak. Felajzásra rendkívül érzékeny, kicsavarodásra hajlamos. Ajzás CSAK ajzószíjjal javaslott, ha sokáig szeretnénk használni. A lövéstechnikai hibákat könyörtelenül bünteti, így a gazdája vagy megtanul vele lőni, vagy csúnya kék alkarral kell sétálnia. Készítője ezt a típust még nem lakkozta le, legalább is csak akkor, ha azt külön kérték, és nagy rábeszélések után. Csupán valamilyen vékony impregnáló réteg fedi az íjat, úgyhogy fokozottan érzékeny az időjárási viszontagságokra. Viaszos, lenolajos kencével ajánlatos átdörzsölni jó alaposan, és rendszeresen. Az ideget sima viasszal érdemes hetente, kéthetente lekezelni. Ez az íj egyike a leggyorsabb íjaknak.28” -on, a 35# -os Íjamból 150 feet/sec sebességgel megy a vesző. Előfeszítettsége kiváló, húzása egyenletes, a lövésélmény magáért beszél. Markolata nagyon kényelmes, ipszilon tartáshoz a legalkalmasabb. Felajzva 144 cm, az ideghossz önmagában 143,5 cm. Ajzatlanul, belső íven 160 cm. Mivel ez volt az első íjam, még nem mertem akkoriban túl keményen tesztelni. 30”-ig kihúztuk, azt még remekül bírta. Ha valaki kifejezetten hosszú húzásúra szeretné, a mester szívesen elkészíti, illetve manapság már 3 méretben gyártja az új, tatár III -ast, így mindenki megtalálhatja a méreteinek megfelelőt.
A külső lap kőris, a markolat, a húrzsámoly és a szarvak dió. A markolatban hárs berakás van. Árában is nagyon megéri, de sajnos valóban nagyon kényes jószág, nagyon kell rá vigyázni, és akkor meghálálja a gondoskodást.

Bialkó Zoltán Sziemeiszter Tatár II tesztje


Az íj készítője Szimeiszter István.
Egyedi készítésű darab, így némiképp eltér a szokásos Szimeiszter íjaktól. A karok kőrisfából vannak, a markolat és a szarvak eukaliptuszból. A markolat cél felőli oldalára rugalmas, feszültségbíró diófarátét került.
Ajzatlanul: 140 cm, felajzva 143 cm. A viszonylag alacsony ajzásmagasság (16 cm) fokozza az egyébként is hihetetlen dinamikát. Az íj 29”-os húzáshosszra készült, itt 44 #-os. Tekintve, hogy egy maximálisan élére állított darab, nagyobb húzáshossz nem is ajánlott.
Kíméletlenül gyors, és ezért érzékeny íj. A nagy előfeszítettségből és dinamikájából adódóan rendszerint túlbecsülik húzóerejét. Több íj tesztelésén, ellenőrzött körülmények között ezzel az íjjal mérték a legnagyobb vesszősebességet. Magam, ezeken a méréseken nem voltam jelen, 188 f/s-os eredményről tudok, aminek valóságtartalmát eddig nem ellenőriztem. Gyorsaságából adódóan rendkívül érzékeny íj, a tartás és oldáshibákat végletesen képes büntetni; akár még lila foltokkal is az alkaron. Nem kezdőknek való. Kíméletes bánásmódot igényel: dobálni, kutyát, macskát kergetni vele, vízbe áztatni nem tanácsos, viszont szigorúan ajánlott az ajzószíj használata.
Karbantartás tekintetében nem tartozik a problémamentes darabok közé. A Szimeiszter-íjak közismert gondja - a lakkozatlanságból eredő vízérzékenység - megkeseríti a borús napokon rendezett versenyek hangulatát. Ilyen alkalmakra ajánlott a méhviasz vagy a viasztartalmú bútorápoló (pl. Pronto) használata végig az íjkaron, ott, ahol a kőrisfa kilátszik az üvegszál rétegek közül. Nekem ez eddig még mindig megvédte a károsodástól. Nem kevesebb mérgelődésre ad okot az idegbandázs füleknél történő kopása. Napi rendszerességű gyakorlásnál egy bő hét elegendő a bandázs teljes amortizációjára. Ezt vagy sűrű gyakorisággal végzett idegkötéssel, vagy, ha türelem van, újra bandázsolással lehet orvosolni, de a legjobb a füleket betekerni valamivel, pl. szigszalaggal. Hidegre, melegre nem volt sosem érzékeny az íj, de azért tűző napon sem ajzatlanul, sem felajzva nem érdemes tárolni.
Formája alapján a tradicionális jellegű sportíjak közé sorolnám. A szarvakban is végigfutó lamináció bennem erős kételyeket ébreszt, hogy minden fenntartás nélkül nevezhetjük-e valódi merevszarvú íjnak; gyanúm szerint a reflexálásban a szarvak is szerepet kapnak. A pusztai íjaknál megszokott bandázs elmarad, ami bennem hiányérzetet kelt, még akkor is, ha ebben az esetben csak esztétikai funkciója lenne. Ettől eltekintve az egyik legszebben és legigényesebben megformált történelmi íjunk, a három különböző színtónusú fafajta, a kecses hajlított formák izgalmas, szép látványt nyújtanak. Ajzatlanul nem mutat különösebben merész alakot, inkább biztonságira formált az íveket mutat, mégis hihetetlen teljesítményű íj. Aki szereti a végletes kihívásokat, az extrém helyzeteket és a gyors íjakat, nem ijed meg a makrancos, szeszélyes daraboktól, feleségét, gyerekét nem veri, íját nem dobálja, annak ajánlani tudom ezt a típust. Aki azonban a nyugodtabb, megbízhatóbb íjaktól várja, hogy dobogóra juttassák, azok inkább kerüljék, mert amit nyernek a sebességgel, azt elvesztik a pontossággal. Nekem ez második íjam volt egy Kassai Ölyv után. A mai napig szinte lírai ihletettségű kötődés fűz hozzá, noha már más íjjal, más kategóriában versenyzek. A szilaj lendületet, a nehezen zabolázható szeszélyt, a férfias erőt máig ez az íj jelenti számomra.

Mészáros István tesztje a Grózer hagyományos vadászreflex íjról.

Grózer tradicionális vadászreflex íj:

Adatai: teljes hossz az íven mérve: 58 1/2"
az íjvégek közti távolság leajzva: 56"
a felajzott íj hossza: 54"
húzóerõ: 25-80#
a lehetséges maximális húzáshossz: 31-34"
felajzási magasság: 7 1/16"
Ez a laminált íj aránylag rövid szarvakkal és húrzsámollyal van ellátva. ezáltal az ideg az oldás után szinte tolja a vesszőt. Gyors íj. Előfeszítettsége nagy, legalábbis ezen a 60#-on. Már a húzás során is meglehetősen kemény, a 28" elérve pedig kimondottan.
Megjelenése, kidolgozása Grózer Csaba íjaihoz megszokott módon, itt is igényes, szép. A markolata kézhez simul, nem töri a kezet.
Felajzása során nincs különösebb tennivaló, bokaszíj ajánlatos. Kifordulásra nem hajlamos, és a húrzsámolyok miatt az ideget szépen síkban tartja. Az időjárás viszontagságait jól bírja, bár a vízbe bedobni nem kell és ajánlatos várni vele, ha télen hidegben, vagy nyáron a forró csomagtartóban szállítottuk, amíg felveszi az aktuális hőmérsékletet, majd ezután ajzzuk fel.
Szállítása mindenképpen tokban történjen, a tárolása vízszintesen lehetőleg íjtartón.
Karbantartása során az ideget havonta méhviasszal kezeljük, az íjat viaszos ronggyal alkalmanként nem árt átdörzsölni.
Grózer mesternek ezt az íját kezdő íjászoknak nem ajánlanám, mert a hirtelen felkeményedése miatt nem kimondottan segíti a mozgástechnika elsajátítását.
A vele való íjászat során Szalóky natúr, illetve általam festett VI -os vesszőket használok, melyeket én tollazok.

Kocsis Pál tesztjei

Grózer Ősi Szkíta

Az egyik legjobb íja Csabának. Kicsi (mindössze 115cm az ideghossz), könnyű. Nagyon dinamikus, szinte robbanékony. Rövid és hosszú húzásra egyaránt alkalmas. Nagyon sajnálatos, hogy a MISZ versenyekből kizárták. A mérete a felajzott formája a koreai hagyományos (ín-szarú) íjakéval szinte teljesen megegyező, tehát ősi forma, ami önmagában nem kapta meg a méltó helyét. Erre a formavilágra az jellemző, hogy nincs az íjon merev szarv, gyakorlatilag „csak” egy húrakasztóval rendelkezik. Ajzatlanul a karok kicsit visszahajlanak, ez adja meg az íj gyorsaságát. Előfeszítettsége kiváló, toló és átütőereje nagyon jó. Létezik belőle gyerekeknek szánt kivitel is. Ára az értékével arányos. Nagyon jó árfekvésű, elérhető, és bőven megéri. Első íjnak nagyon jó élményt fog nyújtani! A merevszarvú változata szintén remek kezdőnek, formája gyönyörű, ára nagyon kellemes. Mindkettő alkalmas lovasíjászatra.

Grózer Középkori Magyar

A Grózer íjak közül az egyik leggyorsabb típus. Üvegszálakból készül, de sebessége vetekszik a lamináltakéval. Talpas íjász versenyeken már bizonyított. Stabilitása, pontossága nagyon jó, dinamikus. Teljes hossz az íven mérve 60 1/2" a felajzott íj hossza 55 5/8" felajzási magasság: 7". Rövid és hosszú húzásra egyaránt alkalmas. A készítője szerint akár 35”-is húzható, 33, 34”-on valóban nagyon kellemesen reagált. Formája szép, a fonott bőr kimondottan dekoratív. A markolata ívelt, ezért kényelmesnek mondanám, de volt rá példa, hogy valakinek pontosan ez nem tetszett az íjban. A szarvak igen egyedi formájúak. Előfeszítettsége jó, húzásra kellemes, és nagyon rugalmas. Csak haladóknak ajánlom.

Kassai (Magyar) Hiúz

Az új kialakítás akár gyerekeknek, akár felnőtteknek használhatóvá teszi. Alkalmas lovasíjászatra is. Az ideghossz rövid, mindössze 120cm. Húzása kellemes, előfeszítettsége megfelelő. Gyorsasága gyanta társaihoz képest elfogadható, egyes gyanta típusoknál gyorsabb is. Megjelenése kecses, formája szép, a kettőshalom alak itt is érvényesül, ezért formailag valóban autentikusnak mondható. Dinamikája meggyőző. Kassai Lajos íjai közül ezt mondanám az egyik legjobban sikerült típusnak. 25- 50# -ig gyártja ezt a fajtát. Kicsavarodásra nem hajlamos, ideális kezdőnek, és haladónak is.

Blatniczky János Dániel tesztje Grózer Csaba Közép Avar Extra I íjáról

Tesztelési adatlap
1.Az íj neve, sorszáma, kódja: Grózer Közép Avar Extra I (szarudísz a markolaton és a szarvakon, angolnabőr elülső borítás)
- Készítője: Grózer Csaba feketeerdő
- Készítésének ideje: 2003.év
2.Az íj
Teljes hossz az íven mérve: 59"
Az íjvégek közti távolság leajzva: 52 1/4"
A felajzott íj hossza: 53"
Húzóerõ: 43#
A lehetséges maximális húzáshossz: 29"
Felajzási magasság: 6 5/8"- Formája:
- Anyaga: gyanta
- Markolatának formája (hagyományos, pisztolymarkolat stb.): egyenes, avaros/hunos arkolat
- Van -e polc rajta, vagy középkilövős -e?: nincs kifutó, vagy ablak
- Az ideg anyaga: dacron
4.Sérülés, megsemmisülés:
- Az íj sérülésének ideje: 2005.év tavasz
- Sérülésének fajtája: húrzsámolytörés - javítva azonnal: zsámolycsere - jobb lett az íj, mint eredetileg volt!
- Becsült lövésszám: Kezdetben hetente két, három, esetleg több alkalommal használtam, s ilyenkor legalább egy-másfél órát. Ez alatt általában kb. 300-500 lövést adtam le vele. Néhány ezer lövés lehet csak benne. Tökéletesen működik!
- Egyéb megjegyzés: Mostanában alig használom időhiányra hivatkozva, de tavasztól már állandó használatot tervezek
- Előfeszítettsége: Majdnem egyenes a két hajlós kar, kis biztonsági ív van bennük, és meredeken állnak a karok - húrzsámoly gyorsítja. Nagyon lelet hű!!!
- Kényelmi szempontok: lövéskor rezgős típus, de húrzsámolycsere óta nagyon finoman lő.
- Tárolhatóság: jelenleg a falon tartom.
- Külső megjelenés: angolnabőr, szaruval, fekete bandázsolással. Nagyon szép íj!!!
- Karbantartás: tulajdonképpen nem igényli, esetleg az angolnabőr egy kis vizes lakkot, ha kopna (gyártója szerint)

Három éve rendeltem ezt az íjat. Előtte egy Tóth -féle magyarom volt kezdő íjként 40# - tal, s kerestem egy gyorsabbat, és autentikusabb formájút! Megtaláltam,és tökéletesen elégedett vagyok vele. A megrendeléskor meghatároztam, hogy Középavar Extra I-es íjat kérek, 40 és 45# közötti legyen a húzóereje - 43 # - osan kaptam meg. Kérésemnek megfelelően angolnabőr borítással készült és az Extra I kiéptésnek megfelelően a markolat és a szarvak szaruval borítottak voltak. Azt kell, hogy mondjam tökéletesen lelet hű íjról van szó. A szécsényi múzeumban láttam egy kiállításon egy avar íjnak a maradványait, s mintha az én GrózerKözépavaromat láttam volna!!! Az íj gyanta, angolnabőr elülső és fekete bőr belső oldallal, fekete bandázsolással, ablak nélküli íj.

Érdekes alakú, a magyarhoz hasonló, de attól azonnal megkülönböztethető íj, a magyarnál mindenképpen rövidebb, nem túl nagy húzáshosszal - eredetileg 29" van megadva, és 30"-on használom minden probléma nélkül. Grózeresen kemény, van egy kis felkeményedés érzés a végén, de ezt kifejezetten jónak tartom: tudom, hogy meddig húzatom, és tudom, ha addig húzom, jól fog lőni! Gyors lövéskor pedig kifejezetten jó tudni, hogy a gyorsaságól függetlenül mindig kényelmesen, teljesen kihúzom.
Feltűnt, hogy a szarvak nem egy darab fából vannak, hanem olyan, mintha a fa csak burkolat lenne valami belső anyagon - lehet, hogy a gyanta végighalad az egész íjon, a fa szarvrészek csak ezt erősítik. A markolat is érdekes volt, mert a szaru nem valamilyen famarkolatot borít díszként, ugyanis a nap felé tartva átlátszóvá válik a markolat.
Az íj markolata egyébként teljesen egyenes, ahogyan az avar és hun íjakon ez dukál - furcsa fogása van először, főleg egy korábbi ívelt markolatú íj után, de megszokható, és ma már kényelmesnek tartom, s minden további nélkül mellé fogok 6 db 8,8-as favesszőt - ami az elején nem ment, mert bizony lövésekkor az íjtartó tenyér rendesen megfájdult, a vesszők összecsípték a tenyeremet, vérhólyag és hasonló tünetek jelentkeztek. Eleinte főleg így volt, mert az íj eléggé rezgősen lőtt. Szó szerint csörgött lövéskor - volt, aki csak nevetett rajtam, amikor csörömpölve küldözgettem a vesszőket. De nem túl hosszú idő alatt teljesen megszoktam, már észre sem vettem, csak gyönyörködtem, mert nagyon szépen vitte még a nehéz, házi készítésű bükkveszőket is. Aztán történt egy baleset: leejtettem betonra fél méter magasról és mind a két húrzsámolynak letört a fele. Grózerék pár száz FT-ért javították - és azóta nincs rezgés, nincs csörgés.
Az íj új korában is nagyon jól, és gyorsan lőtt, de most hihetetlenül kézreálló lett, kényelmes és stabil. Soha nem volt lágyulás miatti kicsavarodás, vagy az ideg leugrása. Minden időben, télen - nyáron egyaránt jól lőtt! Érezhetően jóval gyorsabb a gyanta magyar íjnál, tetszetős, sőt szerintem kifejezetten különleges. A szaru és az angolnabőr pedig még rátesz egy lapáttal, ráadásul azt hiszem lényegesen kevesebb íjász van akinek avar íja van, mint olyan, akinek magyar.

Mindenkinek ajánlani tudom, aki egy kicsit már belerázódott az íjászatba. A felajzása nem nehéz - 43# - -nál semmilyen segédeszközre nincs szükség. Ha jól tudom 60 # - -ig gyártják, de tudom, hogy készült egy kora avar 80# -dal, külön rendelésre, és azzal a katonai acélsisakot vidáman átlőtték!!! Ehhez persze már külön edzésterv kell ...

 Copyright Piroga WebStudió 2005-2006 Minden jog fenntartva!
Főoldal | Média ajálat | Site Map| Kapcsolat | ©2005 - 2006 Piroga WebStudió